iPhone 5S vs Samsung Galaxy S4 vs HTC One

posted in: Articole recente | 0
iphone-5s-s4-one-featured

iPhone 5S este smartphone-ul cu care Apple speră să-şi consolideze poziţia în domeniul telefoanelor mobile în lupta cu Samsung Galaxy S4 şi HTC One.

 La prima vedere, lupta pare mai degrabă inegală cel puţin atunci când luăm în considerare dimensiunile fizice ale celor trei smartphone-uri de top.

Samsung şi HTC mizează pe două smartphone-uri cu diagonale generoase de aproape 5” ca urmare a apetitului crescut al utilizatorilor pentru astfel de produse, în timp ce Apple a preferat să păstreze reţeta anului trecut şi a rămas astfel la diagonală de 4”.

De altfel, noul iPhone 5S este mai degrabă o simplă evoluţie comparativ cu iPhone 5 din perspectiva specificaţiilor tehnice, în timp ce designul a rămas practic identic cu cel binecunoscut de la predecesorul său. Sunt însă micile noutăţi suficient de atractive pentru a menţine interesul utilizatorilor? Un posibil răspuns la această întrebare vom afla din acest articol.

Specificaţii tehnice

iPhone 5S Galaxy S4 HTC One
Ecran IPS, 4”, 640×1136 SAmoled, 5”, 1080×1920 SLCD3, 4.7”, 1080×1920
Chipset Apple A7 Snapdragon 600 Snapdragon 600
Procesor N/A quad, Krait 300, 1.9 GHz quad, Krait 300, 1.7 GHz
Grafica N/A Adreno 320 Adreno 320
Memorie RAM N/A 2 GB 2 GB
Memorie interna 16/32/64 GB 16/32/64 GB 32/64 GB
Conectivitate 4G, Wi-Fi, bluetooth 4G, Wi-Fi, BT, NFC 4G, Wi-Fi, BT, NFC
Camera foto 8 MP, Full HD 13 MP, Full HD 4 MP UltraPixel, Full HD
Acumulator 1440 mAh 2600 mAh Li-Po 2300 mAh
OS iOS 7 Android 4.2.2 Android 4.2.2
Dimensiuni 123.8×58.6×7.6 mm 136.6×69.8×7.9 mm 137.4×68.2×9.3 mm
Greutate 112 grame 130 grame 143 grame

Design şi construcţie

Din punct de vedere al designului, iPhone 5S şi HTC One sunt cele mai apreciate. Apple a avut mereu grijă la detalii, iar iPhone 5S păstrează practic, cu câteva mici excepţii, designul lui iPhone 5. Poate că formatul alungit nu este pe placul tuturor, însă în practică puţin utilizatori s-au plâns de acest inconvenient, mai ales ca telefonul este foarte bine construit.

La rândul său, HTC One a atras admiraţia utilizatorilor datorită deisgnului unibody şi a combinaţiei de metal, sticlă şi plastic utilizată în mod inspirat ca materiale de construcţie. Chiar dacă este cu circa 30 de grame mai greu decât iPhone 5S, One se simte foarte bine în mâna datorită modului în care a fost construit.

Asta nu înseamnă că Samsung Galaxy S4 nu este un telefon aspectuos, însă principalul reproş se îndreaptă asupra capacului spate. Chiar dacă plasticul folosit este acum texturat pentru că telefonul să fie mai uşor de ţinut în mână, SGS4 nu impresionează prin design, cel puţin nu atunci când este comparat cu iPhone 5S şi HTC One.

Ca dimensiuni, HTC One şi SGS4 au o lungime cu peste un centimetru mai mare decât iPhone 5S prin prisma diagonalei ecranului, iar modelul Apple este şi cel mai subţire dintre ele, secondat îndeaproape de rivalul HTC. Prin urmare, iPhone 5S este cel mai compact şi uşor telefon dintre cele trei, lucru important pentru numeroşi utilizatori.

iPhone 5S, Samsung Galaxy S4 si HTC One

iPhone 5S, Samsung Galaxy S4 si HTC One

Ecran

Cele trei smartphone-uri care luptă pentru supremaţie beneficiază de ecrane de calitate, chiar dacă sunt construite cu tehnologii diferite. Astfel, indiferent că alegi IPS-ului lui iPhone 5, SuperAMOLED-ul lui SGS4 sau Super LCD3-ul lui HTC One vei intra în posesia unui telefon cu ecran cu unghiuri bune de vizualizare, contrast ridicat şi luminozitate decentă, chiar dacă în lumina directă a soarelui va fi mai greu de utilizat.

În acest sens, principala caracteristică ce diferenţiază ecranele este diagonala. La cei 4” ai săi, iPhone 5S este telefonul cu cel mai mic ecran, oferind o rezoluţie de 640×1136 pixeli. HTC One şi SGS4 mizează pe ecrane de 4.7” şi, respectiv, 5”, însă ambele au rezoluţie Full HD. Din punct de vedere al densităţii pixelilor, iPhone 5S este cel mai modest, întrucât oferă 326 pixeli per inch, însă această valoare este mai mult decât decentă pentru un telefon de top. În plus, chiar dacă nu are rezoluţie HD, nu trebuie să uităm că iPhone 5S are un ecran mai mic.

Şi chiar dacă HTC ONe şi SGS4 oferă peste 400 pixeli per inch, alegerea nu depinde numai de aceste cifre brute, ci şi de alţi factori printre care se numără şi diagonala cea mai potrivită pentru tine.

HTC One impresioneaza prin design si ecranul potrivit ca dimensiuni de 4.7"

HTC One impresioneaza prin design si ecranul potrivit ca dimensiuni de 4.7″

Platforma hardware

Aşa cum ne-a obişnuit, Apple a implementat propriul chipset Apple A7 pe noul iPhone 5S, iar acesta devine primul chip pentru smartphone-uri construit în tehnologie pe 64 de biţi şi promite un procesor de două ori mai rapid şi o grafică de cinci ori mai rapidă decât iPhone 5. În plus, noul chipset A7 este acompaniat de coprocesorul de mişcare M7, care are rolul de a identifica mişcarea telefonului pentru aplicaţii de fitness sau localizare.

Între timp, Galaxy S4 şi HTC One mizează pe o platformă hardware identică pe piaţa din România: chipset Qualcomm Snapdragon 600 cu procesor quad-core Krait 300, grafică Adreno 320 şi 2 GB RAM. Singura diferenţă notabilă este că procesorul lui SGS4 este tactat la 1.9 GHz, spre deosebire de cei 1.7 GHz ai modelului similar de pe HTC One.

Chiar dacă vorbim de a doua platformă hardware ca performanţă brută după Snapdragon 800, nu înseamnă că HTC One şi SGS4 sunt net superioare lui iPhone 5S la capitolul performanţe. În mod tradiţional, smartphone-urile iPhone au specificaţii hardware mai puţin impresionante datorită integrării mai bune a sistemului de operare iOS, care rulează mai fluent şi generează mai puţine bătăi de cap decât Android-ul. Practic, toate cele trei smartphone-uri oferă performanţe apropiate în utilizarea de zi cu zi.

Există câteva trenduri de remarcat şi în privinţa memoriei internă. SGS4 păstrează reţeta clasică de versiuni 16 GB, 32 GB şi 64 GB şi posibilitate de extindere cu carduri microSD, însă HTC One a făcut deja pasul la versiunea de bază cu 32 GB şi a renunţat la slotul microSD, aşa cum procedează încă de la început Apple. iPhone 5S are aceleaşi versiuni de memorie internă ca şi SGS4.

Conectivitatea este la înălţime pentru toate cele trei telefoane, întrucât acestea dispun de conexiuni 4G, Wi-Fi (în cazul lui SGS4 inclusiv de standardul mai rapid Wi-Fi 802.11 ac) şi bluetooth, însă Apple refuză în continuare să includă un chip NFC. Totuşi, nu este un impediment major, întrucât tehnologia NFC nu este încă atât de populară pentru a deveni indispensabila de pe un smartphone de top.

Samsung Galaxy S4 mizeaza pe o platforma hardware asemanatoare cu HTC One

Samsung Galaxy S4 mizeaza pe o platforma hardware asemanatoare cu HTC One

Camera foto

Camera foto este una dintre puţinele componente care a suferit schimbări majore pentru fiecare dintre cei trei producători.

Camera lui iPhone 5S are tot 8 MP ca şi predecesorul său, însă beneficiază de o apertură f/2.2, un senzor cu 15% mai mare şi de un nou tip de blitz numit “True tone Flash”.

Practic, noul Flash are două LED-uri, unul alb şi unul galben, asemănător la culoare cu chihlimbarul. Camera poate folosi cele două LED-uri simultan pentru a obţine culori mai naturale, iar acest lucru se va observa în special pentru tonalitatea pielii. În plus, camera poate acum să înregistreze şi în slow-motion, cu 120 de cadre pe secundă la rezoluţie 720p.

Samsung a preferat doar să mărească capacitatea senzorului la 13 MP şi să îmbogăţească interfaţa aplicaţiei cu numeroase opţiuni suplimentare, cu riscul de a produce confuzii pentru utilizatori. Fotografiile realizate pe timp de zi sunt de calitate, însă în condiţii de iluminare scăzută zgomotul este destul de pronunţat.

În schimb, HTC a ales a treia variantă, întrucât HTC One utilizeză un senzor de 4 MP numit UltraPixel, iar acesta are o dimensiune fizică asemănătoare celei a senzirilor de 12 MP, astfel că pixelii sunt de fapt semnificativ mai mari. Rezoluţia maximă în format 16:9 este de 2688×1520 pixeli, iar camera beneficiază şi de stabilizator optic de imagine. Performanţele sunt exact opuse comparativ cu SGS4: fotografiile sunt de bună calitate în condiţii de iluminare scăzută, dar nu impresionează pe timp de zi.

Într-o astfel de situaţie, probabil că iPhone 5S aduce cel mai bun compromis, mai ales dacă apertura mai mare şi noul sistem dual LED-flash îşi vor dovedi utilitatea în practică.

Galaxy S4 are camera cu cea mai mare capacitate, 13 MP

Galaxy S4 are camera cu cea mai mare capacitate, 13 MP

Sistem de operare

Una dintre principalele diferenţe între iPhone şi restul smartphone-urilor este sistemul de operare. iPhone 5S mizează pe noul iOS 7, prezentat încă din luna iunie a acestui an şi care include un noul design pentru pictograme, îmbunătăţirea centrului de notificări şi schimbarea interfeţei pentru camera foto. Probabil însă ca una dintre cele mai importante noutăţi este în zona de multitasking, întrucât comutarea intre aplicaţii este acum semnificativ mai simplă.

SGS4 şi HTC One mizează pe Android 4.2.2 Jelly Bean şi probabil vor putea fi updatate la versiunea curentă 4.3 Jelly Bean. Android este recunoscut pentru gradul mai mare de personalizare comparativ cu iOS, însă acesta din urmă iese în evidenţă prin ecosistemul de aplicaţii mai bine dezvoltat şi prin rularea mai fluentă.

În plus, Samsung şi HTC implementează şi propriile interfeţe software (TouchWiz şi, respectiv, HTC Sense), care aduc unele avantaje în privinţa designului şi a gradului de personalizare, dar şi numeroase aplicaţii mai mult sau mai puţin utile (vezi Blinkfeed, care nu poate fi eliminat de pe homescreen-ul HTC).

iPhone-ul beneficiaza si de noua versiune de iOS 7

iPhone-ul beneficiaza si de noua versiune de iOS 7

Autonomie

iPhone 5S a primit acelaşi acumulator ca şi cel prezent pe iPhone 5, acesta având o capacitate de 1440 mAh. Între timp, HTC One utilizează un acumulator Li-Po de 2300 mAh, iar SGS4 mizează pe o baterie Li-Ion de 2600 mAh.

Chiar dacă aparent cifrele sunt în defavoarea lui iPhone 5S, nu trebuie să uităm faptul că sistemul de operare iOS necesita mai puţină energie decât Android.

În general, în cazul unei utilizări obişnuite care implica navigare pe internet prin conexiuni Wi-Fi şi 3G, convorbiri de 20-30 de minute şi ocazional jocuri, autonomia va fi de aproximativ o zi pentru fiecare dintre cele trei telefoane, astfel ca acestea vor trebui reîncărcate zilnic.

Merită însă precizat că acumulatorul lui SGS4 poate fi schimbat, în timp ce HTC One şi iPhone 5S nu permit acces la baterie.

Preţ iPhone 5S, Samsung Galaxy S4 şi HTC One

iPhone 5S va apărea în magazine începând din 20 septembrie şi în versiunea de bază va avea un preţ de comercializare de 649 de dolari. Preţurile pentru România nu au fost încă anunţate, dar ne putem aştepta ca noul iPhone 5S să coste aproximativ 2800 lei, poate chiar mai mult la început.

Între timp, Samsung Galaxy S4 este disponibil pentru 2.400 lei, în timp ce HTC One are un preţ de achiziţie de 2.630 lei.

Astfel, preţul poate juca un rol important în decizia de achiziţie, întrucât diferenţele dintre cele trei telefoane sunt destul de mari.

Concluzii

iPhone 5S promite să continue reţeta de succes înregistrată de iPhone 5, chiar dacă preţul la liber este mai mare decât al principalilor săi rivali. Mai compact, cu un hardware îmbunătăţit şi cu un sistem de operare ce beneficiază de aplicaţii bine dezvoltate, iPhone 5S are toate şansele să se bucure de succes, iar cei cu buget mai mic se pot orienta şi spre iPhone 5C, un iPhone 5 construit din plastic.

Fanii sistemului de operare Android şi a ecranelor de mari dimensiuni au mai multe opţiuni la dispoziţie, toate uşor mai ieftine. Samsung Galaxy S4 se bucură probabil de cea mai mare popularitate, mai ales că este mai ieftin, însă HTC One iese în evidenţă prin design şi printr-un HTC Sense mai bine lucrat decât TouchWiz-ul de pe SGS4.

Sursa: giz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.