Microsoft Nokia sau sfarsitul unei legende

posted in: Articole recente | 0

Acţionarii Nokia au aprobat vânzarea diviziei de telefoane mobile către Micorsoft, contra sumei de 5,4 miliarde de euro.

Măsura face parte din planul de redresare a grupului finlandez Nokia, care încearcă să scape de operaţiunile neprofitabile, scrie Bloomberg. Divizia de telefoane a adus pierderi grupului în ultimii ani, mai ales ca urmare a concurenţei acerbe de pe piaţa telefoanelor inteligente. Nokia, deşi a lansat Lumia şi Asha, nu a putut ţine pasul cu Samsung sau Apple.

Nokia se va concentra pe divizia de echipamente pentru reţele mobile şi pe servicii de navigaţie şi geolocaţie.

Dupa prabusirea vanzarilor, in urma ascensiunii Apple, Samsung Electronics si Google, companii care domina acum piata smartphone-urilor, divizia de telefoane mobile este pe pierdere de cativa ani.

Telefoanele mobile au adus renume mondial grupului finlandez, iar vanzarea diviziei reprezinta cea mai importanta decizie strategica luata de Nokia in ultimii 20 de ani.
„Mentinerea strategiei existente ar fi rezultat in dificultati majore. Nu avem nicio indoiala ca aceasta este decizia corecta”, a declarat presedintele Nokia, Risto Siilasmaa, la adunarea actionarilor.

Acordul de vanzare cu Microsoft a fost semnat in luna septembrie, dupa ce Nokia si-a pierdut relevanta pe piata smartphone-urilor, in lipsa unui raspuns credibil la iPhone, lansat in 2007 de Apple.

Nokia are in prezent aproximativ 3% din piata si a iesit din top 5,  cota de piata scazand dramatic de la peste 50% , fiind cel mai mare producator de smartphone-uri.

Actiunile companiei finlandeze au crescut de aproape doua ori dupa anuntarea intelegerii cu Microsoft. Nokia are acum o capitalizare de piata de aproximativ 22 miliarde euro.
Directorul general al Nokia, Stephen Elop, va pleca la Microsoft odata cu transferul diviziei de telefoane mobile, si va primi un bonus de 25 milioane de dolari in urma finalizarii tranzactiei.

Elop a preluat conducerea Nokia cu trei ani in urma, fiind adus de la Microsoft, unde s-a ocupat de divizia de software de business. Sub conducerea acestuia, Nokia a renuntat la sistemul de operare propriu, preluand platforma Windows Phone dezvoltata de Microsoft, a concediat peste 21.000 de angajati si a inchis toate fabricile de telefoane din Europa, transferand productia in Asia in incercarea de a reveni pe profit.  Dupa revenirea la Microsoft, Elop este in carti pentru a prelua functia de CEO al gigantului american. Actualul director general, Steve Ballmer, a anuntat ca se va retrage anul viitor.

Smartphone-urile Lumia au avut succes, Nokia reusind sa vanda in trimestrul al treilea 8,8 milioane de terminale, insa au ramas cu mult in urma Samsung si Apple, cu vanzari cumulate de peste 120 milioane unitati in aceeasi perioada. Nokia a prezentat in luna octombrie in premiera o tableta, dar si doua smartphone-uri cu ecrane mari, de 6 inci.

Adunarea actionarilor Nokia a fost tensionata, cu intrebari despre viitorul companiei dupa disparitia telefoanelor, principala sursa de venit in ultimii 20 de ani si o sursa de mandrie nationala in Finlanda, unde compania avea la un moment dat o cota de piata de peste 90%. Dupa lansarea primelor telefoane, in anii ’80, Nokia a devenit prima corporatie finlandeza de anvergura globala, simbolizand dezvoltarea economiei.

Dupa vanzarea diviziei de telefoane mobile, Nokia va obtine peste 90% din venituri de la divizia de retele telecom, preluata integral de la Siemens in luna august. Veniturile diviziei au scazut in trimestrul al treilea cu 26%, la 2,59 miliarde euro, cu un profit operational de 218 milioane euro.

Nokia cauta un nou CEO si incearca sa stabileasca o strategie dupa iesirea de pe piata telefoanelor mobile, care ar putea presupune fuziuni sau achizitii majore

EVZ.ro, agerpress

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.