Revolutionar: Primul computer cu nanotuburi de carbon din lume-CNT

posted in: Articole recente | 0

Revolutionar: Primul computer cu nanotuburi de carbon din lume

O echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford a construit cu succes, desi intr-o forma simpla, un calculator functional, bazat pe o tehnologie din nanotuburi de carbon (CNT).
Computerul poate efectua in prezent operatiuni la o viteza comparabila cu cea a unui calculator din anii ’50.Nanotuburile de carbon (CNT) sunt structuri moleculare de carbon, foarte mici, avand diametrul de un milion de ori mai mic decat varful unui creion. Ele sunt utilizate in circuitele electrice, avand calitatea de conductori metalici sau semiconductori si sunt considerate ca avand cel mai bun raport rezistenta-greutate din toate materialele cunoscute in present, relateaza Times of India.

Expertii cred ca structura de CNT este ideala pentru inducerea curentului, rezultand astfel semiconductoare care sunt mai rapide, mai eficiente energetic si mai mici decat cele de siliciu.

„Suntem pe cale de a deschide o noua era in electronica, odata cu descoperirea nanotuburilor de carbon, care pot inlocui tehnologia bazata pe siliciu, iar noi am facut cateva demonstratii desisteme digitale complete folosind acest interesanta tehnologie”, a declarat profesorul Subhasish Mitra, care a condus cercetarea.

Calculatorul are doar cativa milimetri patrati si ofera posibilitatea de a efectua operatiile de baza, folosind 178 de tranzistori, fiecare folosind intre 10 si 200 de nanotuburi de carbon. Are o capacitate de procesare de 1khz fiind din acest punct de vedere de milioane de ori mai slab decat computerele de astazi.

Limita de 178 de tranzistori a fost determinata de echipa de cercetare care a folosit un cip universitar de mici dimensiuni, ceea ce inseamna ca, „atat teoretic cat si practic, acest computer ar putea sa fie construit mai mare si mai rapid”, au declarat autorii proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.