Seagate pregateste un HDD de 5 TB

posted in: Articole recente | 0

seagate Seagate pregateste un HDD de 5 TBIn ultimul timp, atentia cand vine vorba de stocare de date ne-a fost acaparata de SSD-uri, performante si din ce in ce mai accesibile. Batranele HDD-uri parca au fost date uitarii, in ciuda raportului pret / GB inegalabil. Si asta in parte si din cauza lipsei de progres, datorata limitarii tehnologice.

Inregistrarea perpendiculara a fost introdusa, si latimea unui bit, de 75 nm, nu prea mai poate fi micsorata. Dar Seagate a observat ca poate ingramadi mai multe date prin reducerea zonelor libere dintre benzile magnetice. Tehnologia a fost botezata Shingled Magnetic Recording (SMR), si permite o capacitate cu 25% mai mare pe aceeasi suprafata de lucru.

Insa sabia are doua taisuri. Pentru ca reducerea acestor spatii creste rata erorilor, la scrierea unui sir de date putand fi afectate si zonele vecine, mult prea apropiate. Si acestea trebuie rescrise, ceea ce afecteaza performanta. Totusi la un nivel minimal daca e sa-i credem pe cei de la Seagate.

Deci, cu SMR un platan de 3.5″ ar ajunge la 1.25 TB, ceea ce va da nastere la HDD-uri de 5 TB. Seagate lucreaza deja la un astfel de model, si-l va avea pe piata undeva in prima parte a anului viitor 2014.

 

Sursa: Arenait.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.