Un lift pana in spatiu ar putea fi construit pana in 2050

posted in: Articole recente | 0

Cum ar fi sa urci cu liftul pana pe Luna?

Desi pare SF, o companie japoneza (Obayashi) a anuntat ca va construi un lift functional catre spatiu, lung de 96 000 de km. Daca vor avea succes, cred ca va imaginati si voi cam care va fi atunci principala atractie turistica de pe intreaga planeta.

spaceelevator Un lift pana in spatiu ar putea fi construit pana in 2050
Un lift pana in spatiu ar putea fi construit pana in 2050

Ideea nu este noua, un rus a propus ceva asemanator in 1895, fiind inspirat de Turnul Eiffel. Practic, omul si-a imaginat o casuta in copac… doar ca fara copac.

Compania sustine ca planul propus va putea deveni realitate, datorita progresului tehnologic in domeniul nanotehnologiei, folosind nanotuburi de carbon pentru realizarea cablului. Astfel, liftul va transporta oamenii la o noua statie spatiala, in 7 zile, la costuri de zeci de ori mai mici decat folosind o racheta.

“Cablul de carbon are o rezistenta de aproape 100 de ori mai mare decat otelul, deci este posibil”, a declarat un manager al companiei. Deocamdata, compania nu poate produce nanotoburi mai mari de 3 cm, insa afirma ca pana in 2030 vor reusi. La acest proiect s-au alaturat si diferite universitati japoneze.

Pe langa turism, liftul ar putea ajuta la lansarea unor rachete mici sau la alimentarea cu energie solara.

arenait.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.